Thursday, 8 February 2018

RESDUNG- BAGAIMANA MENGATASINYA

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA SEMUA

Beberapa hari ini ada seorang officemate mamawawa diserang resdung. 
Sebenarnya mama tidak lah berapa tahu mengenai resdung ni. Tapi apa yang mama tengok dia sangat tidak selesa. Jadinya mama buat lah research sikit mengenai penyakit ini.



Resdung merupakan sejenis penyakit di mana terjadinya radangan pada rongga sinus yang disebabkan oleh jangkitan kuman.
'Resdung, juga dikenali sebagai sinusitis / jangkitan sinus atau rinosinusitis, adalah keradangan pada sinus yang menunjukkan gejala/tanda. 
Tanda dan gejala biasa termasuk lendir tebal dalam hidung, hidung tersumbat, dan sakit pada muka.
Tanda dan gejala lain mungkin termasuk demam, sakit kepala, kurang deria bau, sakit tekak dan batuk.
Batuk sering lebih teruk pada waktu malam. Komplikasi yang serius jarang berlaku.
Resdung boleh disebabkan oleh jangkitan, alahan, pencemaran udara, atau masalah struktur dalam hidung. Dalam kebanyakan kes, ia adalah disebabkan oleh jangkitan virus.
Ini sedikit info dari Wikipedia.

Tanda-tanda Resdung
1. Hidung sentiasa berair/selsema setiap masa terutama ketika cuaca sejuk dan awal pagi.
2. Gatal-gatal pada hidung,mata dan telinga.
3. Selalu terbersin bila terkena habuk.
4. Berkahak.
5. Banyak jerawat.
6. Kurang pendengaran/penglihatan.
7. Selalu sakit kepala
8. Kelemumur banyak & rambut gugur
9. Nafas berbau

Kesan-kesan Resdung

1. Hilang deria bau

2. Pelupa/daya mengingat lemah

3. Lubang hidung bengkak dan tersumbat

4. Kerosakan pada kulit wajah.


Cara Mencegah Resdung
  1. Elakkan daripada memelihara binatang berbulu kat dalam rumah seperti kucing dan arnab.
  2. Jangan menggunakan sarung bantal, cadar dan selimut yang diperbuat daripada bulu binatang.
  3. Ringankan tangan anda untuk membersihkan karpet/permaidani. Kalau perlu, gunakan penyedut hampagas (vacuum cleaner) yang berkualiti tinggi.
  4. Kalau anda nak mengemas rumah, pakailah penutup hidung.
  5. Minum air suam/mineral dengan kadar yang banyak. Bagus juga kalau anda amalkan minum sup panas.
  6. Selalulah mencuci dan menjaga kebersihan muka anda.
  7. Kalau anda ada alahan terhadap jenis makanan tertentu (contohnya makanan laut), janganlah makan makanan tu.

Di sini mamawawa syorkan set Resdung Shaklee yang mana sudah ramai yang berpuas hati dengan hasil mengambil set ini dengan konsisten. Dalam set ini hanya ada 3 jenis vitamin yang sesuai untuk anda yang mengalami resdung ini:-


Alfalfa Complex


  • Berfungsi mengurangkan keradangan masalah resdung (sinuisitis).
  • Kaya dengan sumber klorofil sangat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi (allergy), gegata (hives) dan resdung (sinuisitis).
  • Namun begitu, bagi mereka menghidap penyakit SLE,pengambilan Alfalfa sebagai supplement tidak digalakkan.
B Complex

  • Mengandungi vitamin  B6 yang penting untuk memulihara selaput lendir agar sentiasa sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
  • Bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan bertindak sebagai penstabil hormon dan penenang semulajadi dengan mengurangkan kesakitan di bahagian muka.
  • Membantu dalam membina protein dalam tubuh.
Vitamin C 

  • Ia berfungsi sebagai antioksida yang baik dalam menguatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang terhadap serangan penyakit.
  • Bantu mempercepat proses penyembukan tisu tubuh.
  • Vitamin C memastikan proses pemuliharan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik
Nutriferon


NutriFeron® merupakan produk berpaten dengan campuran ekstrak tumbuhan yang terbukti secara klinikal dapat menguatkan imun.





Jom ushar mamawawa cepat.
http://mamawawa.wasap.my

LOL (lotoflove)
Mamawawa,

Founder #AuraBiz #ShakleeON dibawah naungan group terbesar di Sabah iaitu #PolluxBiz 
 Massage/Whatsapp: +60198131301
 Fb: Ratna Tna
 Fb Page: mama wawa locker
Intagram: mamawawa_vits
 1230798


Pos Laju/GDX - Seluruh Malaysia
Terminal Bas - Seluruh Sabah
COD - Tawau/Kunak/Semporna




8 comments:

fatin hamzah said...

Bila resdung menyerang, bahagian mata dan hidung menjadi sasaran. Sangat tak selesa.

Sharren Syalvestar said...

Saya ada resdung. Makan omega banyak membantu. Syukur berikhtiar dengam shaklee

Alezra Alez said...

x selsa bila ada resdung ni , shaklee mmg produk yg baik untk d cuba

Emma Francisca said...

org yg ada masalah resdung ken atry produk shaklee ni..

Eva Erica Isadora said...

Balik-balik bersin klu ada resdung ni. Ikhtiar dgn supplement Shaklee

Girllyen Marcie said...

Resdung kalau dibiarkan saja.. bahaya juga.. bagus amal supplemen Shaklee.. Natural..

Hidayah Ak said...

Sangat2 membantu bah set lama suda nda bersin pagi2 sampai gatal2 muka tu

Nowa Mommy said...

Husband sy ada resdung memang mkn Alfalfa omega Guard vit c
Syukur kurang dah resdung