Thursday, 19 April 2018

KENCING MANIS SEMASA MENGANDUNG? BAHAYA TAU!

Masa mengandung kita sentiasa check kencing setiap kali datang klinik kan? Korang tau tak kenapa?
Mesti ramai yang tak tahu ni kan?

Kencing manis masa mengandung? 

Ini di kenali sebagai gestational diabetes mellitus (GDM).
GDM ni di diagnose bila sebelum mengandung tiada kencing manis (atau bahasa lain diabetes mellitus DM) tapi bila mengandung terus ada DM.

Sebab sesetengah kejadian hormon dari uri baby tu akan block insulin. Insulin ni hormon dalam badan yang tugas dia untuk turunkan gula dalam darah. Bila insulin block, maka jadilah kencing manis (DM) ketika mengandung.

Bahaya ka GDM pada ibu dan bayi?

Kencing manis ni berbahaya pada ibu dan baby.
Pada baby;
1. bayi terlalu besar sampai sukar dilahirkan
2. banyak sangat air ketuban (polyhydramnions) sampai beri masalah kelahiran
3, bayi pramatang
4. bayi lahir kurang gula (hypoglycemia) yang jika tak dirawat boleh sebabkan kurang upaya mental
5, bayi kuning terlalu lama dan
6. boleh jugak sebabkan kematian pada bayi.

Pada ibu pulak;
Bila kencing manis tidak terkawal maka boleh sebabkan keadaan berbahaya iaitu preeclampsia.
Sebab tu untuk sesetengah ibu yang berisiko tinggi memang kena uji untuk GDM dengan minum air gula. Kalau terbukti insulin tak berjaya turunkan gula pada paras yang dikehendaki pada waktu yang ditetapkan maksudnya ibu tu ada GDM.


Biasanya GDM dirawat dengan jaga makan atau cadangan exercise ringan-ringan untuk ibu mengandung.
Namun, kalau tak berjaya jugak untuk turunkan gula, ibu mengandung yang ada GDM kena  cucuk insulin.
(Ubat makan kencing manis yang biasa tak boleh bagi sebab akan bahayakan kesihatan baby)

GDM ni kadang-kadang akan hilang lepas bayi dilahirkan. Tapi ada sesetengah ibu yang tak hilang maka dia akan terus dirawat sebagai pesakit kencing manis (DM). 

Jadi kena jaga makan, rajin exercise dan makan ubat secara teratur. 

Pengambilan supplimen juga boleh membantu ibu mengandung mengurangkan risiko pada ibu dan baby serta menambah taraf kesihatan sepanjang mengandung sehingga bersalin.

Supplimen cadangan adalah seperti di bawah ;
Set Ibu Hamil yang ada kencing manis 


Bagaimana Suplemen Shaklee membantu Ibu Hamil Yang Menghidapi Kencing Manis Semasa Hamil

1) Esp
kandungan Glisemik Indeks yang rendah boleh menggantikan karbohidrat dalam diet seharian dan akan memecahkan makanan lebih perlahan dan mengawal peningkatan kadar gula di dalam darah. Protein soya adalah antara karbohidrat yang baik untuk menghidap kencing manis ketika hamil.

2) B Complex 
Untuk metabolisme gula dan pembebasan tenaga kepada sel badan. Menukarkan glukosa berlebihan di dalam darah kepada tenaga.

3) Vitalea 
Kandungan zinc dalam vitalea berfungsi menurunkan paras glukosa dalam darah dan bantu pembentukan insulin yang baru. Mengandungi Chromium untuk mengekalkan tahap normal glukosa dalam darah dengan meningkatkan penggunaan insulin oleh badan.

4) Ostematrix 
Kekurangan magnesium semasa hamil adalah salah satu punca terkena kencing manis. Sumber kalsium, magnesium dan vitamin D yang dapat mengaktifkan pankreas untuk mengatasi masalah kencing manis. Magnesium meningkatkan kadar rembesan insulin dan mengurangkan rintangan insulin.

5) Vitamin C 
Memperbaiki kadar toleransi glukosa di dalam darah serta kadar vitamin C yang tinggi dalam salur darah akan merendahkan kadar sorbitol yang merupakan sejenis glukosa berbahaya jika terkumpul banyak...


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f4d0403397ffad66d4ce5c943da9eef4


CREDIT/THANKS TO
TODDIBLE DI SOCIAL MEDIA.
JOM FOLLOW!
  
lotoflove
Mamawawa,
Founder #AuraBiz #ShakleeON 
dibawah naungan group terbesar di Sabah iaitu #PolluxBiz 
Massage/Whatsapp: +60198131301

Fb: Ratna Tna
Fb Page: mama wawa locker
Instagram: mamawawa_vits
Pos Laju/GDX - Seluruh Malaysia
Terminal Bas - Seluruh Sabah
COD - Tawau/Kunak/Semporna


*Jaminan Shaklee: Sentiasa Selamat, Berkesan dan Semulajadi
**Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati atau 

10 comments:

fatin hamzah said...

Kurangkan makanan dan minuman manis

Eva Erica Isadora said...

Bahaya ni GDM, boleh ikhtiar dgn vitamin Shaklee

Sylvia Yong said...

GDM boleh ganggu kandungan kita dan menyebabkan kecacatan baby.. huhu

Heera Noy said...

Bahaya gdm ni. Kesian tengok ibu2 yg ada gdm kena kawal makan ketat2.

Nowa Mommy said...

Saya pun ada risiko kencing manis Dr pun cakap sangat tidak baik untuk baby dalam kandungan. Syukur kawal pemakanan dan vit x tinggal

Shafizahman said...

Saya pernah di suspect GDM masa 25weeks, syukur semua ya terkawal. Kena jaga pemakanan & amalkan vits.

Suhanah Muslin said...

Bahaya GDM kpd ibu & bayi dlm kandungan

Sharren K. N. said...

Nice

Alezra Alez said...

bhya gdm kpd ibu dan bayi

Diana Danias said...

Saya amalkan set ini juga time mengandung memang GDM sya under control..