Friday, 4 May 2018

CARA MENGENALI & MENGATASI BAYI DEMAM

SebaGAI IBU, Saya SANGAT susah hati kalau dengar anak demam. Lagi-lagilah kalau baby yang demam BELUM SAMPAI 6 BULAN, sebab bayi kurang 6 bulan tak patut demam. KENA LAGI BABY YANG TAK MAU MENYUSU TIME TU. HATI BAGAI DI ROBEK-ROBEK



Mama share lah sikit ye untuk panduan kita bersama.


Demam bukan penyakit. Demam adalah reaksi tubuh badan kita untuk melawan penyakit. Setiap kali demam kita kena cari punca penyakit yang sebabkan demam. 

Berapa suhu anak yang dikatakan demam?
- 37.5'c (mulut)
- 37'c (ketiak)
- 38'c (pada punggung - rectum)


Antara punca demam yang selalu sangat melibatkan bayi dan kanak-kanak
1. Jangkitan kuman dan virus
2. Pemberian vaksin
3. Suhu sekitar yang terlampau panas

Apa mak mak perlu buat jika anak demam?

1. Beri ubat mengikut dos dan masa. Bayi kurang 3 bulan kena dapatkan nasihat doktor. Kalau tak pasti kena bawa berjumpa doktor
2. Pastikan anak teruskan menyusu @ minum banyak air. 
3. Selalu lapkan badan anak untuk menurunkan suhu
4. Pakaikan pakaian nipis. Jangan pakai tebal, termasuk selimutkan anak.

Bila mak mak perlu risau bayi demam. Perlu risau maksudnya perlu bawa berjumpa dengan doktor cepat-cepat ya!
.
1. Bila bayi demam dan berusia kurang 6 bulan
2. Bila demam terlalu panas (melebihi 38'c)
3. Bila bayi demam dan tidak mahu menyusu. Yang ni disertai dengan symptom kurang air - pampers ringan (kurang kencing)
4. Sawan
5. Kejang leher - tidak boleh menggerakkan leher ke kiri dan ke kanan
6. Ruam yang tidak berubah warna bila dipicit.

CARA MENGATASI DEMAM UNTUK BAYI MENYUSU

IBU lah yang jadi penawar  terbaik dengan syarat ibunya mengambil makanan yang bersesuaian dan berkhasiat.

Contohnya jika anak demam/batuk/selesma, ibu boleh ambil 2 biji vitamin C Shaklee dan dipatahkan dua(satu tablet mengandungi 500mg vitamin c,setiap 100mg akan dibebaskan setiap 1jam. Vitamin dipatahkan agar 500mg tersebut boleh diserap sekaligus dengan cepat untuk pertahankn badan dari penyakit.

Selain itu disebabkan baby tidak disarankan untuk mengambil sebarang ubat mahupun supplimen, Ibu juga disarankan untuk mengambil Omega Guard juga bersama.Vit C tadi. Air susu ibu lah yang jadi berkualiti untuk menyerap Vitamin tersebut & dibekalkan untuk baby semasa menyusu. Logik kan.

Baca juga info ini, berhenti merokok lebih mudah.

Info lanjut boleh hubungi mamawawa
Di sini
Tel/Wasap 0198131301
FB Ratna Tna
IG Mamawawa_Vits

11 comments:

Diana Danias said...

kalau anak2 saya demam saya up dosage vitamin dorang dan baby yg masih menyusu saya pun up dose juga supaya imun kuat.

fatin hamzah said...

Bagus tips. Memang baby sy demam ni jangkitndr abg dan kakaknya

Maglynna Andrew said...

Andai bayi menyusu, senang saja kan? Ibu yang perlu top up vitamin. Tapi kalau membimbangkam, segera bawa ke klinik.

Nowa Mommy said...

Musim kan sekarang tqsharing ni sebagai panduan

Eva Erica Isadora said...

Thanks info, sangat penting especially 1st timer parents mcm Eva dulu. Panik ba bila anak demam😅

Ena Suhaina said...

Tq tips n infonya..

Sylvia Yong Pengedar Shaklee said...

Info sangat membantu ni😍

Shafizahman said...

Mula-mula jadi ibu, benda paling risau bila anak jatuh sakit lebih-lebih lagi kalau demam. 😥

Heera Noy said...

Mandikan dengan bersama air lemon pun bagus

Suhanah Muslin said...

Tips yang berguna..tq

Girllyen Marcie said...

yaa.. betul ni.. ibu mana yg tidak risau kalau anak sakit kan.. thank u sis infonya..